• TЕЛЕСКОП VICTORIA 76900 ЦЕНА 349.00 лева

TЕЛЕСКОП VICTORIA 76900 ЦЕНА 349.00 лева

  • Код на продукта: TЕЛЕСКОП VICTORIA 76900
  • Наличност: В наличност

Телескоп 76900

Монтаж на телескопа.

1.Разтворете краката на триножника /16/, и ги завинтете на точната височина със снабдените перчати гайки.

2.Свържете трите крака на триножника за главата на триножника с гайката и винта, както е показано на фиг.2А

3.Закрепете поставката за аксесоари /17/ за фланеца на триножника със съответните вентчета и гайки. /виж фиг. 3/

4.Инсталирайте фината настройка /12/ към основната тръба/13/ със съответните винтове виж фиг.2b.

5.Разхлабете ляв и десен блок /11/ на основната тръба и инсталирайте основната тръба на главната скоба /1/, стегнете лав и десен блок /11/ виж фиг. /2c/ и стегнете ръчния винт /10/ виж фиг. /2d/.

6.Отвийте гайките /6/ на финдерскопа. Поставете конзолата на финдерскопа /7/ на съответното място и завинтете винтовете фиг. /4a/.

7.Инсталирайте околяра на тръбата на околяра /5/ и завинтете винтовете фиг. /4b/.

Основни допълнителни упътвания

1.Околяри: Използвайте който и да е от тях като го инсталирате на тръбата на околяра. Те ви дават необходимото увеличение. Вижте в следващата глава какви увеличения можете да имате.

2. Финдерскоп: Има малко увеличение и широко зрително поле. Финдерскопа ви помага да намерите по-бързо обекта. Вие би трябвало да изберете първо характерен обект на близко разстояние като го наблюдавате през основната тръба. След това стегнете и разхлабете трите винта на конзолата на финдерскопа /7/ докато наблюдавания обект попадне в центъра на пресечените линии на финдерскопа, накрая стягате трите винта на конзолата на финдерскопа и така сте настроили финдерскопа. Повторете този процес като смените околяра с най-малко увеличение с друг околяр с по-голямо увеличение. След като наблюдавания обект е центриран и при околяра с най високо увеличение, финдерскопа е вече настроен. След това изберете обект с далечна дестинация чрез финдерскопа и после го наблюдавайте през основната тръба.

3, Издигнат околяр: Поставете издигнатия околяр в тръбата на околяра завинтете винтовете и картината ще се подобри, но ще намалее светлината.

4, Лунен филтър: Тъй като има ослепително светене когато се наблюдава луната добавянето на лунния филтър ще отмести ослепителното светене и ще даде възможност да се наблюдава по-добре. Лунния филтър се поставя на околяра.

 

Обективи и граници на теоретичното увеличение за модела 76900

Обектив Увелечение Увеличение с 2.0х

Н20мм 45х 90х

Н12.5мм 72х 144х

SR4мм 225х 450х

Спецификации на модела:

Фокусно разстояние 900мм

Диаметър на обектива 76мм

Околяри Н20мм, Н12.5, SR4мм

Аксесоари 2.0х

Триножник

Финдерскоп

Филтър

 

Как да използваме телескопа:

1.Телескопът е прецизен оптичен уред. Колкото повече знаете за него, толкова повече ще се грижите за него и толкова по-голям интерес ще имате при наблюдение и той ще ви служи повече години. Информацията която ви даваме ще ви служи като основни познания.

Наблюдение: Това което виждате през телескопа и дали виждате ясно зависи от увеличението и яркостта. Съществува грешната концепция, че е по-добре увеличението да е по-голямо.

С положителност една от най-важните функции на телескопа е увеличението. Но прекалено голямото увеличение прави обекта да изглежда мътен. По-голямото увеличение води и до по-

малко зрително поле. Трябва да се намери баланса между увеличението зрителното поле, като това е различно за всеки обект.

2.Хоризонтално издигане-оборудване. Всеки телескоп има свое оборудване за хоризонтално издигане, което прави възможно движението на основната тръба в хоризонтална и вертикална посоки. В хоризовтална посока Вашият телескоп може да се движи на 360 градуса, чрез винт /14/ . За вертикална посока телескопът може да се промени, за близка вертикална позиция чрез промяна на хоризонталната позиция. Чрез ръчният винт за издигане /10/ се прави финната настройка. С оборудванета за хоризонтално и вертикално наблюдение не е необходимо да се преместват краката на триножника, за да се наблюдава небето.

3.Какво увеличение, как да се избере подходящ околяр. Увеличение означава възможността телескопът да увеличи обекта или по-точно казано това е силата, с кято картината на обекта се приближава. Ако Вие наблюдавате обекта с околяр 35х дистанцията, с която приближавате обекта е 35х. Формулата на увеличението е: отношението на фокусното разстояние на обектива към фокусното разстояние на околяра. Пример: 700mm /фокусно разстояние на обектива/ разделено на 4mm /фокусно разстояние на околяра =175х. Когато избирате околяра вие избирате и увеличението.

Фактори, които въздействат на резултатите от наблюдението. Има много фактори, които влияят на наблюдението с телескоп.

1.Топлият въздух над земята винаги се движи. Това влияе отрицателно на наблюдението.

2.Топлият въздух над повърхността на земята довежда до въздушни течения и вълни и това прави картината изкривена и смачкана.

3.Когато ъгълът, под който се наблюдава, е свързан със звезда и това влияе на наблюдението. Ако наблюдаваната звезда е близо до хоризонталната линия това води до потъмняване на обекта.

4.Влияние на светлинни източници. Опитайте да не използвате вашия телескоп близо до източник на светлина /улично осветление, светлина от къща/. Телескопът е чувствителен към тези източници на светлина.

5.Лунната светлина е друг фактор, който влияе на наблюдението. Пълнолунието прави планетите и звездите мътни.

6.Бъдете внимателни да не наблюдавате през отворен прозорец особено през студения сезон, когато температурата вътре и вън е доста различна. Това води до намаляване на характеристиките.

7.Приближаващите се облаци на небето не могат да плават по време на наблюдението, за щастие те се придвижват.

8.Звездите трепкат, тъй като топлият и студеният въздух се променят. Опитвайте наблюдение през нощта, когато светлината на звездите е устойчива.

9.Наблюдението е по-лошо при лека мъгла, но тогава атмосферата е устойчива.

10.При наблюдение звездите се надлюдават като глава на карфица. Тогава е необходимо телескоп с по-голяма сила на увеличението.

Поддържане на огледала и лещи. Огледалата и лещите са най-важните и най-лесно развалими части на телескопа. За да се избегне поражение на огледалата и лещите, те не трябва да се изваждат от мястото, където са монтирани и да бъдат чистени много внимателно. При преместване на телескопа от топла на студено място или обратното е възможно да се появи запотяване на огледалата и лещите. В този случай трябва да се изчака около половин час, за да се темперират огледалата и лещите. Винаги дръжте окулярите в техните кутиики. Използвайте специални кърпички за почистване на лещите.

Никога не се опитвайте да почиствате телескопа отвътре.

 

ВНИМАНИЕ!Не гледайте никога слънцето през вашия телескоп. Това може да доведе до непоправими увреждания на вашите очи.